The West Residence Club / Concrete

The West Residence Club / Concrete

The West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, Facade, CityscapeThe West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, Facade, CityscapeThe West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, FacadeThe West Residence Club / Concrete - Interior Photography, Windows+ 35

The West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, Facade, Cityscape
© ewout huibers

Text description provided by the architects. The West Residence Club is located in Hell’s Kitchen, one of Manhattan’s most vibrant neighborhoods. The neighborhood is known for its industrial character and rich, colorful history, which combined create an unmistakable mystique. Today, it offers a variety of urban architecture ranging from brick warehouses and low-rise showrooms to open parking lots and quirky townhouses. Its unique mix of residents, businesses, independent businesses and small restaurants has made it a vibrant neighborhood.

The West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, Facade, Cityscape
© ewout huibers
The West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, Facade
© ewout huibers

The West Residence Club is for explorers who want to live in a building that reflects the raw history and character of the Hell’s Kitchen area. It introduces a new way of life; its condos – a mix of studios, 1 and 2+ bedroom apartments – are intelligently designed from the inside out to create the best residential experience, enhanced by expansive common areas and outdoor spaces. The base of the building provides a loft-like experience, with a rugged brick facade alluding to both the warehouse character of the area as well as the townhouses on the side streets. The super light and airy apartments on the upper floors are designed to make the most of the views of the Manhattan Skyline and the Hudson River.

The West Residence Club / Concrete - Interior Photography, Stairs, Windows, Brick, Facade
© Adrien Gaut
The West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Facade, Garden, Yard
© Adrien Gaut
The West Residence Club / Concrete - Image 28 of 35
Plan of level 1

The U-shaped building extends from the corners of 47th Street and 48th Street along 11th Avenue. The building’s 7-story brick base is an extension of the townhouse character of both streets and connects to the brick warehouse architecture of the avenues. The brick facades are carefully designed in rich detailed patterns. The bricks and patterns were custom designed and handcrafted specifically for The West Residence Club in conjunction with recycling company StoneCycling. Brickwork combined with large industrial windows create typical New York loft-style studios and one-bedroom apartments on lower floors.

The West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, Facade, Cityscape
© ewout huibers
The West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, Facade
© ewout huibers

Inspired by the social function of New York-style stoops, the main entrance to the building is formed by a small entrance plaza that forms a smooth transition between the public street and the private building. The plaza has various seating facilities embedded in greenery that encompass a central tree.

The West Residence Club / Concrete - Exterior Photography, Windows, Facade
© ewout huibers

Higher up in the building, it’s all about the cosmopolitan life New York is famous for, with views of the iconic New York skyline and sunset over the Hudson River. The glass boxes that enter and exit the building create unique views and orientations in each apartment and provide each unit with a large private terrace. The result is a light, transparent and almost cloud-like architecture that reflects the unique experience offered by each of the apartments.

The West Residence Club / Concrete - Outdoor Photography, Painting, Brick
© ewout huibers

The amenities at 547 West 47th Street bring residents together to form a thriving community known as the West Residence Club. It includes specific work areas, a glass house in the backyard, a double-height gym, a playroom for children and two hotel-style guest rooms that can be reserved for visitors. The 8th floor rooftop terrace houses a rooftop pitch and pocket playpen featuring a dog playpen, outdoor kitchen, and indoor communal kitchen and dining area. On the upper roof, an expansive pool deck is combined with barbecue grills and communal seating areas under a wooden pergola to enjoy the sunset and expansive views of the Hudson River and Midtown Manhattan Skyline.

The West Residence Club / Concrete - Interior Photography, Living Room, Shelf, Table, Chair, Beam
© ewout huibers
The West Residence Club / Concrete - Interior Photography, Dining Room, Table, Shelf, Chair, Lighting
© ewout huibers
The West Residence Club / Concrete - Image 29 of 35
Plan of level 3

All of these spaces are created to improve comfort, facilitate functionality for residents and foster interaction between them. The design also involved a particular focus on dedicated workspaces to facilitate working from home, including an all-glass greenhouse in the garden filled with shelving, a fireplace and large work table, and two meeting/ filled with office supplies and equipment. Interaction between residents is further fueled by the communal kitchen – to be scheduled with food gatherings – fed by a dining hall and adjacent outdoor kitchen.

The West Residence Club / Concrete - Interior Photography, Facade, Windows
© ewout huibers

A major focal point of the building is the craftsmanship of construction and design; bespoke interior and exterior features create a sophisticated atmosphere in which every detail counts. This includes a custom 5-story mural, created by artist Rubin. This craftsmanship culminates in the intricate masonry of The West’s façade, the result of a collaboration between Concrete and StoneCycling, a Dutch company committed to the sustainable manufacture of recycled bricks. The brick matrix itself is a proprietary blend of salvaged construction debris mixed with raw clay mined in the Netherlands. More than 260,000 kg of waste was recycled into the bricks used in this building. A total of forty different brick shapes and sizes were needed for the project, and each piece was individually hand-brushed with a subtly reflective glass glaze before being fired in a centuries-old factory. The unique glass enamel creates a variety of shades and shine during the day, giving a different reading of the building each time it is viewed.

The West Residence Club / Concrete - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table, Lighting, Shelves, Windows, Chair
© Donna Dotan

This complex process is just one example of the perfectionist approach applied to architecture and interiors. Every effort is dedicated to creating a building that pays homage to its location and creates a memorable and unique experience for its residents.

The West Residence Club / Concrete - Outdoor Photography, Chair
© ewout huibers

Comments are closed.